שגרת החיים שלנו די אינטנסיבית ורבים מאיתנו מתנהלים כמו "טייס אוטומטי": ממהרים להגיב מבלי לחשוב לעומק על התגובות שלנו, מבצעים מספר פעולות במקביל מבלי לחוש
מה זה בעצם תרגול מיינדפולנס?
מדובר בכלי, המאפשר לנו לחקור איך אנחנו חווים את עצמינו, את מחשבותינו, תחושותינו, את הקשרים שלנו עם אחרים ובאופן כללי את חיינו. תרגול המיינדפולנס עוזר לנו להפחית מעט מהאוטומטיות שאנחנו חווים בחיינו ומאפשר לנו להיות יותר ערים ומודעים למתרחש בתוכינו ומסביבינו.
מדוע כדאי להתחיל לתרגל מדיטציית מיינדפולנס?
מדיטציית המיינדפולנס מהווה תהליך של היכרות עם עצמינו ומאפשרת לנו לבצע בחירות באופן יותר מודע. לכולנו יש "עצמי" ייחודי הכולל תפיסות מסוימות, נטיות, פחדים, איכויות ורצונות. במהלך תרגול מדיטציית המיינדפולנס, ניתן להגיע לאותו "עצמי", להתבונן בו, לחקור אותו ואף להיות מסוגלים לשנות דפוסים מסוימים בו. מדיטציית המיינדפולנס מאפשרת התבוננות במצב הקיים בדרך מכילה ומאפשרת הרחקת מחשבות ביקורתיות, השוואתיות ושיפוטיות.
במה מיינדפולנס יכול לסייע?
מחקרים רבים ומגוונים על משתתפים בקורסי מיינדפולנס, מציעים כי תרגול מיינדפולנס מסייע בפיתוח מיומנויות קשב ולמידה, בהירות מחשבה, וויסות רגשי,
מערכות יחסים מיטיבות, חשיבה יצירתית ויכול להפחית מצבים לא נעימים כמו מתח, לחץ, חרדה, כעס, עייפות ועוד. בנוסף, מיינדפולנס יכול להגביר את תחושת הנוכחות והערנות שלנו ואת היכולת לחוש בחירה ושליטה בחיינו. הוא מלמד אותנו גם שאפשר לשהות מעט, לחשוב שוב, להטיל ספק ולהתמודד בצורה אחרת עם אתגרים. באופן כללי, נמצא כי התרגול תורם לרווחה נפשית והנאה גדולה יותר מחוויית החיים.
כיצד מתרגלים מיינדפולנס?
הדרך הבסיסית ביותר לתרגל מיינדפולנס היא דרך
התמקדות בנשימה: אפשר לשבת בנחת על הרצפה ברגליים משוכלות או בישיבה על כיסא, לתת לשאיפה והנשיפה לנוע בצורה טבעית ורק להתבונן בהן. לשים לב לאוויר שנכנס, להרגיש איך הוא ממלא את הריאות ויוצא לו בנחת. בכל פעם שקופצות להן מחשבות על דברים שקרו, קורים או אולי יקרו, פשוט נחזיר בעדינות (ורצוי עם חיוך) את המודעות לנשימה.
תרגול נוסף יכול להיות דרך פעולות פשוטות ואוטומטיות שאנחנו בכל מקרה מבצעים במהלך היום. תבחרו לכם פעולה אחת, למשל חיתוך סלט, ונסו ללמוד עליה: איך זה מרגיש לאחוז בירק? מה הטמפרטורה שלו? אילו תנועות היד מבצעת עם הסכין? אילו רעשים וצלילים עולים? אילו תחושות עוברות בגוף בזמן החיתוך? אם מופיעות מחשבות, שוב, מחזירים את הקשב לפעולה עצמה.
מדובר בשיטה שימושית במיוחד מכיוון שישנן דרכים רבות לתרגל אותה. כך, כל אדם יכול לבחור בשיטה המתאימה ביותר עבורו. הדבר היחיד שכדאי, הוא להתקדם לאט לאט, בסבלנות ובלי שיפוטיות עצמית. התודעה שלנו לא רגילה למשמעת ובהתחלה (וגם באמצע ובסוף) יכולות לעלות התנגדויות. חשוב להיות מודעים גם אליהן, לתת להן להיות ולתת להן ללכת... עם הזמן הן יופיעו פחות ופחות.